Kampanja osa 18.

Tämä Legendaarinen, Ällistyttävä, Tosi Sankareiden Äksönkertomus (LÄTSÄ (tm)) sai alkunsa Esgarothista 11.7. Erûn vuonna 1640 Kolmatta Aikaa.

[Seuraava osa] [Edellinen osa]

LÄTSÄ:n (tm) Sankarit:


Bein Lavanmellon: Sindahaltia joka kulkee pitkin maita ja mantuja Arphen -sutensa kanssa. Omi Mithkarakin. Osaa rauhoitella eläimiä tehokkaasti.


Durthang: Metsämiesnuorimies, joka löytyi tajuttomana. Ystävien kesken Dimmu. "Se sydän oli kauheen evil, mutta mä onnistuin hallitsemaan sitä". Osaa taikoa Firewalleja, ja sittemmin on myös erilaiset boltit lentäneet. Tuliset pallot ovat myöskin saaneet suuren suosion.


Valkokarhu: Nuori mies kaukaa pohjoisesta. Haluaa penkoa jokaisen repun ja näytellä tähteään kaikille. Alkaa oppia 'Etelän miesten' tavoille.


Eioo: Urbaani metsäläinen, jolla on tehtävä. Tai useita. Ei hän itsekkään tiedä. "Onko sulla tehtävä?" - "Eioo!".


Gandaluk: Bruenorin pikkuveli, joka tuli etsimään veljeään. Madolle pitäisi päästä kostamaan. Siellähän olisi loottiakin.


Marvin: Alkoholisoitunut mies, joka peittää naamansa. Viskilasi on paras juttukaveri. On sitonut huotraansa pienen lapsen kengän. Päivänajasta riippumatta mikään ei kiinnosta.


Lemmenlaiva

Laivan nimi oli "Merituuli". Ryhmä nousi laivaan jo melko varhain, tiedusteltuaan aluksi mitä kaikkea matkaan sisältyi. Ruoka kuului hintaan, mutta siltikin jotkut kävivät ostamassa ruokaa itselleen. Hetken aikaa ihmeteltiin että mitenkäs saataisiin kuollut? Magash laivaan, mutta sitten Eioo muisti, että "homma on hoidossa". Marvinkin käytiin etsimässä mukaan, ja känninen kääpiö pääsi ihan itsekkin tulemaan satamaan. Ryhmä vakuutteli ihan hetken aikaa kääpiölle, että ei tämä niin pahaa ole. Känninen kääpiö sitten tuli kuin tulikin mukaan reissuun.

Laivan miehistöön kuuluivat kapteeni, ensimmäinen perämies, navigoija, kokki sekä muutama muu merimies. Kapteenin nimi oli ..., ja hän oli noin 30-vuotias Dorwinadalainen.

Kun ryhmä oli laittamassa kamojaan omiin huoneisiinsa (heille oli varattu yksi neljän hengen huone ja kaksi kahden hengen huonetta), Valkokarhu huomasi riemukseen kaksi Merimetsästäjää. Molemmat olivat vielä naisia. Niinpä Valkokarhu kyseli heiltä kaiken mahdollisen, ja Erun Keihäs ja Liikkuva Voima yrittivät vastailla parhaimman mukaan. Kun laiva oli lähtemässä satamasta, halusi Valkokarhu mennä kannelle katselemaan lähtöä. Hän ei koskaan aiemmin ollut kokenut vastaavaa. Erun Keihäs ja Liikkuva Voima liityivät hänen seuraansa ja kertoivat kaikkea laivan ohjailemisesta ja purjehtimisesta. Olivathan he molemmat purjehtineet pitkän aikaa.

Lähtöä oli katsomassa myös eräs salohaltianainen, jolla oli seuralaisena todella pitkä Dúnadanmies. Lisäksi kannella oli ilmeisen toisiinsa rakastunut nuoripari, molemmat Dorwinadalaisia. Myös Eräs kuusivuotiaslapsi vanhempineen oli ihmettelemässä laivan lähtöä. Lähtö sujuikin onnellisesti, eikä matkan aikanakaan tapahtunut mitään mainittavaa. Marvin ja kääpiö joivat, molemmat hieman eri syistä, ja Eioo vahti silmä kovana Magashin mattoon käärittyä ruumista.

Illallispöytään oli kutsuttu lähes kaikki matkustajat, ja kapteeni söi heidän kanssaan. Ryhmästä mukaan uskaltautui Dimmu, Gandaluk, Valkokarhu ja Bein. Illallispöydässä oli lisäksi henkilöitä joita he eivät olleet nähneet aiemmin. Näihin kuuluivat mustahiuksinen Dúnadanmies, noin 40-vuotias pohjalainen sekä nuori kaunis tyttö, joka matkusti ilmeisen yksin. Muut pöydässä istuvat olivat jo aiemmin nähdyt salohaltianainen seuralaisineen, nuoret rakastavaiset ja molemmat suomalaiset.

Ilta kului rattoisasti, ja viini oli väkevää ja hyvää. Jopa niin väkevää, että eräässä vaiheessa iltaa Lorfalma (se oli salohaltianaisen nimi) nousi ylös, hoiperteli vähän ja näytti olevan ilmeisen humalassa, ja sitten kaatui maahan. Muut katselivat vähän oudoksuen, varsinkin Hirgond (hänen Dúnadanseuralaisensa). Kun Lorfalma ei siitä noussut, ihmetys vain kasvoi. Kun häntä tarkemmin tutkittiin, huomattiin että hän oli kuollut. Ei pitäisi juoda liikaa viiniä, paitsi että Hirgond sanoi välittömästi, että ei ole nähnyt Lorfalman juovan koskaan mitään alkoholipitoista. Epäilyksiä lisäsi vielä Dimmun havaitsema pienet valkeat verinorot, jotka valuivat Lorfalman korvista. Kukaan ei tosin tunnistanut mitä se olisi voinut olla.

Salapoliisi on ystävämme

Tästä seurasi tietenkin hieman paniikkia, eikä kukaan syönyt enää muruakaan. Hetken pulinan jälkeen päätettiin Kapteenin suostumuksella, ettei kukaan poistu huoneesta, ja että Bein, Valkokarhu, Gandaluk ja Dimmu saavat hoitaa kuulustelun ja tutkimuksen. Tehtiinkin niin, että vastapäiseen miehistön huoneeseen tehtiin kuulusteluasema, ja kahden oven välille laitettiin vartioon känninen kääpiö sotavasaroineen. Ensimmäinen kuulusteltava oli luonnollisesti Hirgond, joka oli istunut Lorfalman vieressä. Toisella puolella oli istunut rakastuneen parin nainen.

Hirgond oli selvästi humalassa ja järkyttynyt, ja ärtyi nopeasti siitä että häntä syytettiin. Lopulta häneltäkin saatiin tarvittavat tiedot ulos. Hän on matkalla Shrel-Kainista Or-Sarniin, ja on taikuuden opettaja kuten Lorfalmakin oli. Molemmat opettavat elementaalimagiaa. Heidän syynsä vierailuun Shrel-Kainissa oli rutiinikäynti alkemistin luona. Myöhemmissä tutkimuksissa hänen huoneestaan löytyi eräs käärö ja potion, mutta hän vakuutti ettei kummastakaan ollut mitään harmia.

Seuraava kuulusteltava oli Lorfalman toisella puolella istunut nainen. Hän oli nimeltään Hilic, ja oli häämatkalla yhdessä miehensä kanssa Shrel-Kainista Mistrandiin. Hän oli Mistrandin pormestarin tytär, eikä oikein ymmärtänyt miksi häntä syytetään. Oikeastaan koko asia ei kiinnostanut häntä tippaakaan, vaan hän kertoili kaikenlaista eri kankaiden hinnoista ja laaduista ja ominaisuuksista. Miehensä ammatin hän kertoi olevan menestyvä kauppias, höh, ei kai hän muuten olisi sellaista nainut.

Kolmas oli luonnollisesti Hilicin mies, Ceorl. Hän vahvisti todeksi vaimonsa jutut, mutta kun Bein kysyi jotain oudoista tapahtumista ja niiden näkemisestä, Ceorl kertoi ongelmista kotikaupungissaan. Hänen isänsä on joutunut maksamaan vuoden alusta lähtien 'suojelurahaa', ja Ceorlin mielestä sellainen ei ole oikein. Kuulustelijat pistivät asian korvan taa, ja päästivät hänetkin pois.

Neljäs "uhri" olikin sitten kokki. Kävi ilmi, että kapteeni oli kertonut hänelle istumajärjestyksen, ja kaksi miestä, Urgan (Pohjalainen merimies) sekä Pitkä Eijjena (Dorwinadanmerimies, entinen navigaattori) olivat ehkä saattaneet myös ohimennen kuulla sen kokilta. Kokin mielestä siinä ei ollut mitään poikkeavaa, varsinkin Urgan on aina ollut utelias. Tosin Urganille tämä on tässä laivassa vasta 4 reissu. Kävi ilmi, ettei kokki tiennyt mistään mitään, mutta hänen arkustaan löytyi hieman sammalta, kaksi sientä ja kolme lehteä. Sienet jäi tunnistamatta, muut olivat parannusyrttejä, ja kokki vakuutti että niin olivat myös sienetkin.

Viidentenä valittuna oli tuntematon harmaaviittainen Dúnadanmies. Hän oli nimeltään Henefuin, ja ammatiltaan kauppias/matkustaja. Hän kauppaa kaikkea mistä voi saada rahaa, ja silmiinpistävää hänessä oli mustajalokivinen sormus, joka oli hänen sormessaan. Se ei kuitenkaan ollut Dimmun mielestä edes maaginen. Kuitenkin kun hän attunoi koko miehen myöhemmin, (erikoisonnistuminen, prkl, -GM huom.) havaitsi hän kuin vahingossa, että sormus absorboi ylläpitäjäänsä kohtitulevia loitsuja. Lisäksi hänellä oli vyöllä kaksi hienoa heittotikaria, mutta nekään eivät olleet maagisia. Bein kysäisi ohimennen sormuksen hintaa, ja hetkeäkään epäilemättä Henefuin pamautti hinnaksi 40000 kultarahaa. Tämä tuntui hieman oudolta, mutta hänetkin kuitenkin päästettiin menemään.

Seuraava oli pöydässä istunut tuntematon noin 40-vuotias Pohjalainen. Hänen nimensä oli Deorwin, ammatiltaan kauppias, joka kauppaa harvinaisia eläimiä. Tälläkin hetkellä hänellä oli lastina mm. myrkyllisiä käärmeitä. Hän kuitenkin vakuutti ettei hänen käärmeidensä myrkky tee tuollaista - eihän hän niitä muuten uskaltaisi käsitellä. Hän oli tulossa Järvikaupungista ja menossa Lestiin.

Daelhaelin Cirya Seitsemäs kuulusteltava oli hohtava tyttö, joka esittäytyi Daelhaelin Ciryaksi. Hän on ammatiltaan opiskelija (taikuutta, erikoistunut tuleen). Hänen opettajansa nimi on Amadûl, ja hän oli luokkansa paras. Hänen vaalea kaapunsa oli poikkeuksellinen; se oli maaginen kaapu, joka paransi käyttäjänsä puolustusta ja lisäsi vastustusta. Hän on menossa Shrel-Kainista ensin Lestiin (jossa sisko odottaa), sitten Or-Sarniin josta taas muutaman päivän päästä takaisin Shreliin, jossa hänen vanhempansa ovat. Syynä tähän poikkeukselliseen käytökseen on se, että hän on luokkansa paras. Tästä kyseltiin myöhemmin Hirgondilta lisää, ja hän vahvisti sikäli kun kykeni tarinan.

Suomalaisilta ei kyselty mitään erikoista, he olivat harmittomia. Kapteenikin pääsi luonnollisesti helpolla. Hän vahvisti, että hänen miehensä ovat luotettavia. Niinpä sitten kuulustelun lopuksi tutkittiin kaikkien huoneet (tähän vaadittiin taas hieman puhetaitoa ja kapteenin suostuttelua, mm. Hirgond oli koko hommaa vastaan).

Salaisuuksia paljastuu..

Daelhaelin huoneesta löytyi sauva ja lyhytjousi, mutta kumpikaan ei ollut Dimmun mukaan maaginen. Hirgondin rannerengas antoi hieman maagista suojausta. Mutta Henefuinin huoneesta löytyikin iso kahden käden miekka. Dimmu huomasikin sen olevaisuudella lumotuksi. Välittömästi hän attunoi miekan, ja kas! Se, mitä hän sai miekasta irti hämmensi häntä hieman. Miekka oli kuulemma lumottu +20 miekka, ja jos miekkaa käytti kuka tahansa muu kuin salamurhaaja, lähitaistelussa miekalla on mahdollisuus katketa kahtia, mikäli miekkaa käsittelee huonosti. Tämä tieto kohahdutti myös muita ryhmäläisiä.

Hetken aikaa tuumittiin mitä tehtäisiin. Lopulta päätettiin järjestää vartiointi keskikannelle. Kapteenille tai kellekkään muulle ei kerrottu Henefuinista mitään. Rasittavan miettimishetken jälkeen olikin sitten jo unen aika.

Seuraava päivä koitti Lorfalman hautajaisineen. Aamun koittaessa hänet haudattiin mereen, ja hänen irtaimistonsa luovutettiin Hirgondille. Kun tämä toimitus oli tehty, laiva jatkoi matkaansa. Valkokarhu oli jälleen mahdollisimman paljon kannella, kun taas Gandaluk mahdollisimman paljon kannen alla. Päivällä ei tapahtunutkaan mitään muuta, ja ilta ja laivan ankkurointi läheni.

Ruokailussa kukaan ei olisi halunnut aloittaa ruokailua. Kaikki vain katselivat toisiaan - aina siihen asti, kunnes Gandaluk ja Marvin saapuivat pöytään. Molemmat rupesivat syömään kursailematta, ja kun heille ei hetkeen tapahtunut mitään, aloittivat muutkin ruokailun. Ruokailun loppuessakin kaikki olivat vielä elossa. Niinpä kaikki menivät nukkumaan. Ryhmä toki jatkoi vartiointivuoroja. Tietenkin vartija oli näkymätön ja poissa kulkureiteiltä.

Yön sujui rauhallisesti, lukuunottamatta merirosvojen epätoivoista hyökkäystä, joka päättyi siihen että heidät huomattiin jo hyvissä ajoin ennenkuin he pääsivät laivan lähelle. Muutama nuoli karkoitti rosvot tehokkaasti. Mitään muuta ei tapahtunutkaan, ja aamu koitti taas. Päivän mittaan nähtiin pieni kalastajavene, muttei mitään muuta. Tuuli tosin oli yltymään päin.

Illallinen sujui eilisen merkeissä, ja ruokailun jälkeen kaikki olivat yhä elossa. Ruokailun loppuessa tosin aallokko kävi jo aika kovana, ja lisäksi satoi vettä (ja yöllä jopa rakeita). Lisäksi yöllä vartiossa ollut Bein sitten huomasi, että jotenkin oudosti Hirgondin ovi avautui noin tunti puolenyön jälkeen. Mies asteli portaat ylös, suoraan myrskyiseen ilmaan. Kannella olevat kaksi vartijaa huutelivat hänelle jotain, mutta heistä piittaamatta hän kulki suoraan maston luo. Bein oli tietenkin seurannut häntä portaiden yläpäähän asti, ohimennen tönäisten huoneensa ovea, jolloin sitä vasten nukkunut Arphen havahtui ja herätti näkymättömän Eioon, joka tuli Beinin tilalle käytävään vartioon.

Eioo näkikin, kuinka laivan navigaattori tuli Hirgondin huoneesta heti kun äänet käytävässä olivat lakanneet. Hän ei sulkenut Hirgondin auki jättämää ovea, eikä hänellä ollut mitään tavaraa mukanaan. Hän vain kulki portaita pitkin miehistön tiloihin.

Maston juurella Hirgond näytti hieman epäröivän, mutta sitten alkoi rivakasti kiivetä kohti mastoa. Mitään näkyvää syytä hänen outoon käytökseensä ei ollut. Lähes huipulle päästyään hän takertui köysiin kiinni eikä päässyt omin voimin irti. Kannella vartiossa olleista miehistä toinen juoksi hakemaan kapteenia. Kapteeni tulikin paikalle, totesi tilanteen ja lähti yhdessä toisen miehensä kanssa herättämään matkustajia, josko joku heistä olisi hyvä kiipeilijä ja voisi auttaa. Dimmu suostuikin tähän, vaikka kapteeni varoitteli häntä. Dimmu meni maston juurelle, keräsi voimiaan vähän aikaa ja lähti kiipeämään yllättävän kevyen oloisesti, ikäänkuin painovoima ei olisi vaikuttanut häneen ollenkaan.

Dimmu pääsi Hirgondin luo, ja näki tämän silmistä ja kasvoista paistavan hämmennyksen ja kauhun. Hän kuiskasi Dimmulle jotain, joka kuulosti ihan kuin "De..vin" tai "Da..lin". Tämän jälkeen hän kuoli. Niinpä Dimmu kiipesi alas mastosta, ja kertoi kapteenille, että Hirgond oli kuollut ennenkuin hän oli sanonut mitään ymmärrettävää. Kapteeni uskoi tämän, ja käski kaikkien mennä nukkumaan. Aamulla heillä olisi ruumis irroitettavana. Jos silloin ei olisi enää myrskyä. Matkalla alas kapteeni lukitsi Hirgondin huoneen oven.

Muu ryhmä aloitti taas miettimisen, kun Dimmu kertoi mitä Hirgond oli sanonut. He muistivat, että erään pohjalaiskauppiaan nimi oli Deorwin. Sehän sopisi kuin valettu. Sitten oli Daelhaelin. Sekin sopisi. Eioo kertoi näkemästään navigaattorista, ja tätäkin tietoa sulateltiin. Miten oli mahdollista, että hän oli päässyt huoneeseen Beinin huomaamatta? Mitä hän oli tehnyt siellä? Näitä pohdittiin, kunnes väsymys alkoi painaa ja kaikki menivät jatkamaan uniaan.

Vainajan tavarat tutkittiin, ja huomattiin, että Hirgondin hopeinen rannerengas puuttui kokonaan. Ohimennen kapteenilta kyseltiin hieman navigaattorista. Hän oli ollut laivan miehistössä jo viime kaudesta alkaen, ja hänen nimensä oli Dernwin. Hän oli hiljainen, mutta hoiti tehtävänsä todella hyvin.

Jatkuu seuraavassa osassa...


Omia muistikuviaan vapaasti mukaellen GM Mikko Kakkonen.