Kampanja osa 19.

Tämä Legendaarinen, Ällistyttävä, Tosi Sankareiden Äksönkertomus (LÄTSÄ (tm)) sai alkunsa Esgarothista 11.7. Erûn vuonna 1640 Kolmatta Aikaa.

[Seuraava osa] [Edellinen osa]

LÄTSÄ:n (tm) Sankarit:


Bein Lavanmellon: Sindahaltia joka kulkee pitkin maita ja mantuja Arphen -sutensa kanssa. Omi Mithkarakin. Osaa rauhoitella eläimiä tehokkaasti.


Durthang: Metsämiesnuorimies, joka löytyi tajuttomana. Ystävien kesken Dimmu. "Se sydän oli kauheen evil, mutta mä onnistuin hallitsemaan sitä". Osaa taikoa Firewalleja, ja sittemmin on myös erilaiset boltit lentäneet. Tuliset pallot ovat myöskin saaneet suuren suosion.


Valkokarhu: Nuori mies kaukaa pohjoisesta. Haluaa penkoa jokaisen repun ja näytellä tähteään kaikille. Alkaa oppia 'Etelän miesten' tavoille.


Eioo: Urbaani metsäläinen, jolla on tehtävä. Tai useita. Ei hän itsekkään muista. "Onko sulla tehtävä?" - "Eioo!".


Gandaluk: Bruenorin pikkuveli, joka tuli etsimään veljeään. Madolle pitäisi päästä kostamaan. Siellähän olisi loottiakin.


Marvin: Alkoholisoitunut mies, joka peittää naamansa. Viskilasi on paras juttukaveri. On sitonut huotraansa pienen lapsen kengän. Päivänajasta riippumatta mikään ei kiinnosta.


Suunnitelmia & Salamurhaajia

Kesken kaiken pähkäilytuokion Dimmu sai idean. Hänelle tuli yhtäkkiä sellainen kumma olo, että maston köydet eivät taidakkaan kestää Hirgondin painoa. Hän juoksi kannelle katselemaan olisiko oikeassa, ja hetken katselun jälkeen köydet pettivätkin! Hirgond mätkähti maahan eikä liikkunut mihinkään. Dimmu haki nopeasti kapteenin ja pari merimiestä, ja sanoi, että Hirgond on vielä elossa. Niinpä kapteeni ehdotti, että Hirgond vietäisiin omaan huoneeseensa toipumaan.

Myöhemmin Dimmu selitti kapteenille, että Hirgond olikin oikeasti kuollut, mutta kun salamurhaaja saisi tietää että Hirgond oli muka elossa, hän saattaisi tulla kostamaan, ja silloin ryhmä olisi valmiina. Dimmu ja Valkokarhu sekä Gandaluk päättivät jakaa vartiovuoronsa siten, että Hirgondin huoneessa olisi jatkuvasti vähintään yksi vartija (jonka Dimmu teki aina näkymättömäksi). Muut menivätkin jatkamaan sitten unia.

Seuraava päivä koitti kirkkaana ja aurinkoisena. Edellisen yön myrskystä ei ollut tietoakaan. Bein ja Valkokarhu viettivät aikaansa ulkosalla, Gandaluk huoneessaan tai vartiossa, Marvin tapansa mukaan juomassa laivan olutvarastoa, Eioo valvomassa nyyttiä ja Dimmu hortoili omia polkujaan. Päivällä ei tapahtunut mitään erikoista, ja illalla ruokailussakaan kukaan ei kuollut myrkkyyn. Hirgondia ei oltu käyty katsomassa (ainakaan vartiomiehen mukaan), eikä kellään ollut mitään valittamista.

Illalla Bein huomasi vartiossa ollessaan, kuinka kokki tuli keskiportaita ylös käsissään tarjotin jossa oli kaksi mukia joista nousi höyryä. Kokki asteli määrätietoisesti kohti laivan päätyä, jossa oli mm. Daelhaelin ( = Dälhälin = Hällävälin) huone. Bein tönäisi huoneensa ovea niin että Arphen havahtui ja meni nuolemaan Eioon namaa. Bein itse lähti seuraamaan kokkia, mutta yllätyksekseen huomasi, että Henefuin oli miekka kädessään seuraamassa kokkia. Kokki astuikin Hällävälin huoneeseen sisään, ja samalla Henefuinin kohotettu miekka tuli vauhdilla alas leikaten kokin oikean jalan irti. Bein säntäsi paikalle ja iski Henefuinia takaapäin selkään, mutta isku tuntui jotenkin kimpoavan sivuun Henefuinin viitasta.

Tällä välin Eioo ihmetteli että hitonko takia tuo susi nuolee hänen naamaansa. Vähitellen hänelle valkeni, että sehän oli heidän Beinin kanssa kehittelemä hälytyssysteemi! Hän ottikin Sain ja Shurikeninsa mukaan, astui huoneestaan ja ennätti näkemään kuinka Bein oli juuri iskenyt ohi Henefuinista. Hän myös kuuli tytön kirkuvan. Henefuin kääntyi Beiniä kohti valmiina torjumaan sanoen samalla "Minä tapoin salamurhaajan!". Bein ei tehnyt elettäkään hyökätäkseen, ja Eiookin tuli vähän matkan päähän katselemaan tapahtumia. Bein huomasi kuinka Hällävälin ympärillä oli taas punainen kehrä, ja kuuli kokin viimeiset sanat: "Kuolema kaikille maageille!".

Valkokarhukin herätettiin Eioon toimesta paikalle ja Eioo meni sanaakaan sanomatta takaisin huoneeseensa. Niinpä Valkokarhu oli lievästi sanottuna 'pöllämystynyt' tilanteesta. Hän tosin oli näkymätön. Valkokarhu päätti käyttää loistavaa hajuaistiaan, ja haistoikin, että Henefuin tuoksuikin naiselle! Parransänkeäkään Valkokarhu ei Henefuinilla muistanut koskaan nähneensä... Kapteenikin tajuttiin hakea paikalle. Henefuin kertoi oman versionsa tarinasta, jota täydensi Hällävälin kertomus. Kokin tarjottimen alla nimittäin oli ollut pitkä tikari, jota Bein ei ollut huomannut. Henefuin sanoi olleensa uneton ja tuumi lähtevänsä pienelle kävelylle, kun sattui kuulemaan jonkun kävelevän huoneensa ohi. Hän otti miekan mukaansa ja ennätti nähdä metallin välkähdyksen tarjottimen alta. Hän seurasi kokkia ja huomasi tikarin, ja iski tämän maahan. Hälläväliä sanoi, että kokki oli tullut tuomaan hänelle hieman lämmintä totia että tämä rauhoittuisi. Kokin ääni oli ollut tosin hieman kireä ja jännittynyt.

Lopulta kokki todettiin syylliseksi (hänen tikarissaankin oli jotain tahnaa, mitä tosin kukaan ei tunnistanut), ja hänet heitettiin laidan yli kalojen (ja muiden eliöiden) ruoaksi. Kapteenilla oli hetken aikaa sulattamista kokkinsa petturuudessa, mutta olut auttoi. Loppuyö menikin rauhallisesti, lukuunottamatta pientä puhuria joka kuitenkaan ei edes herättänyt ketään.

Loppumatka hyvin, kaikki hyvin...?

Aamulla pohdittiin taas yön tapahtumia. Miten Henefuin oli pystynyt huomaamaan tikarin? Miten hän oli ylipäänsä tajunnut tulla oikealla hetkellä? Miksi hän tuoksui naiselta? Valkokarhu tosin kyllästyi näihin jorinoihin, ja päätti mennä kyselemään vaimolahjaa suomalaisnaisilta. Pettymys oli suuri, kun kumpikaan ei halunnut antaa 'lahjoitusta'. Valkokarhu lohduttautui sillä, että satamassa varmasti olisi lisää naisia. Muu ryhmä teki yksimielisen (?) päätöksen: Henefuin oli syyllinen. Mutta miksi kokki oli tehnyt mitä teki? Kokin viimeiset sanat tuntuivat varsin epäilyttäviltä...

Illalla sama rituaali toistui. Eli siis syötiin, juotiin ja vahdittiin. Hirgondin ruumis alkoi jo hieman tuoksahtaa. Kuitenkaan ruokapöydässäkään kukaan ei kysellyt Hirgondin vointia tai mitään muutakaan. Marvin, kuten hänellä oli tapana, joi niin paljon kuin kykeni, ja lopulta lysähti selälleen sänkyynsä. Marvin jakoi huoneensa Dimmun kanssa (molemmilla oli tietenkin oma sänky, hyi teitä ja teidän ajatuksia!!). Samalla sekunnilla kun Marvin oli romahtanut sänkyynsä selälleen, tunsi hän ristiselässään piston. Hän pomppasi ylös, ja kappas vain. Kolme kappaletta noin puoli metriä pitkiä, harmaita käärmeitä, joilla oli omituinen helistin hännässä, oli kerällä. Marvin tajusi varsin nopeasti, että juuri nuo käärmeet oli piston syynä.

Marvin alkoi mökeltämään niinkuin vain känniläiset voivat. "Apuaahh! TääÄÄLlÄÄ on GhÄääärmmheitTÄ!! MmmmUA Onnn pp-pURThU!" Sen jälkeen Marvin kiihdytti verenkiertoaan (ja myrkyn vaikutusta) huitomalla miekallaan, yrittäen saada osuman johonkin niistä kolmesta käärmeestä. Nopeasti hän onnistui fokusoimaan haroittavan katseensa siten, että näki vain yhden käärmeen. Tämä luikerteli tyynyt alle, ja Marvin huitoi tyynyä. Heti kohta hän saikin viipaloitua käärmeen useaan palaan, mm. murskaten sen pään (ja myrkkyrauhaset).

Tämän jälkeen alkoi jo muutakin väkeä tulla paikalle, tai ainakin ihmettelemään että "mitä se känniläinen taas mesoaa..?". Marvin yritti selittää olevansa myrkytetty, ja huusi apua ja sellaista. Joku muisti, että Deorwin Eläinkauppias kuljetti mukanaan mm. käärmeitä. Hänet haettiin paikalle, ja hän meni katsomaan käärmettä. Kyllä, se oli yksi kolmesta Kalkkarokyystä, jota hän kuljetti mukanaan. Hän kertoi Marvinille itku silmässä, että käärmeen myrkky on erittäin tappavaa. Marvin suhtautui tietoon menettämällä tajuntansa. Deorwinille tuli varsin paha olo, kun hän oli katsonut maassa makaavaa Marvinia ja hän syöksyi yläkannelle. Hetken kuluttua hän tuli valkonaamaisena takaisin, ja siitä paikasta lähdettiin tarkistamaan josko yhtään käärmettä puuttuisi.

Puutuihan sieltä yksi käärme. Muut käärmeet olivat jokainen omassa korissaan, ja nerokkaasti pääteltiin, että koria tuskin enää löytyy laivasta. 11.04.1641, klo 20:08 Marvin julistettiin virallisesti kuolleeksi. Kauppias päästettiin menemään, sillä ilmeisestikkään hänellä ei ollut mitään osuutta tapahtumiin. Oikeastaan kellään ei tuntunut olevan mitään osuutta tapahtumiin. Eniten kysymyksiä herätti, oliko käärmeen kohde ollut väärä? Marvinhan oli samassa huoneessa Dimmun kanssa, ja tähän mennessä kaikki murhatut olivat maageja...

Marvin haudattiin hyiseen veteen varusteineen. Eihän kukaan uskonut että tuolla miehellä olisi voinut olla mitään arvokasta. Palaillessaan huoneisiinsa kaikki tosin tutkivat sänkynsä, nurkkansa ja koko huoneensa tarkasti ikävien yllätyksien varalta. Mitään ei kuitenkaan löytynyt, ja niinpä loppuyö sujui vallan mainiosti. Enää ei näkynyt ylimääräisiä vieraitakaan käytävillä kuljeskelemassa.

Kohtaamisia

Aamulla Eioo halusi jutella Dimmun kanssa. Hän lähetti Beinin viemään tälle sanaa (vastapäätä käytävään sijaitsevaan hyttiin - jossa Hirgondin haiseva ruumis ja sen vartijat olivat) kun ei itse voinut jättää pakettiaan. Bein koputti oveen, kuuli vierestään koputuksen ja sanoi Valkokarhulle että tämä lopettaisi pelleilemisen. Valkokarhu vain hihitteli itsekseen. Bein huhuili hiljaa Dimmua, mutta kukaan ei vastannut. Bein palasi kertomaan tuloksen Eioolle, joka alkoi sitten hänkin murjottamaan.

Loppupäivä kuluikin leppoisasti hentojen, alle metristen aaltojen hyväillessä lempeästi laivan kylkiä, ja illalla päästiinkin jo satamaan asti. Kääpiö oli ensimmäisenä rannalla, ja lähestulkoon syleili maata. Lest oli pieni kaupunki, paremminkin kylä, jossa asui noin 300 asukasta. Kääpiön silmiin pisti sataman lähettyvillä, kädet puuskassa seisoskeleva lähes kaksimetrinen mies. Miehellä oli valkoinen ketjupanssari, joka ulottui reisille ja olkavarsille asti. Hänellä oli syvänsininen tunika, housut ja huppu. Viitta oli valkoinen. Vyöllä hänellä oli leveämiekka ja outo kolmikärkinen tikari, jollaisen Gandaluk oli nähnyt Eioollakin. Selässä miehellä oli pitkäjousi, nuoliviini ja reppu. Hän ei kiinnittänyt kääpiöön mitään huomiota, tuijotti vaan laivaan aivan kuin olisi odottanut jotain. Kääpiö ei piitannut miehestä mitään vaan suunnisti Merituuleen nauttimaan muutaman oluen.

Juuri kun Bein oli lähdössä ulos, Eioo pyysi tätä vartioimaan pakettia hetkisen. Bein suostuikin tähän, ja Eioo meni ulos niiden matkustajien mukana jotka vielä olivat laivassa. Noin varttitunnin kuluttua hän tuli takaisin laivaan, ja Bein meni eläimineen ulos, läheiseen pieneen "metsikköön". Hän jätti eläimet sinne ja meni itse Merituuleen. Siellä hän tapasi kääpiön, paikallisia asukkaita sekä muutamia merimiehiä.

Beinin huomio kuitenkin kiinnittyi erääseen pöytään, jossa oli pitkä Noldo ja vielä pitempi Dúnadan. Dúnadan oli todellakin oikea kolossi - pituutta vaaksan verran yli kaksi metriä ja elopainoa pitkälti yli sata kiloa. Selässä hänellä oli kahden käden miekka ja kilpi (!), sekä pitkäjousi. Bein liittyi seurueeseen. Dúnadanin nimi oli Aldamir, Noldo oli Nardhol. Aldamir, etsi seikkailijaporukkaa ja oli tavannut Nardholin, joka etsi alaisia itselleen. Kun Aldamir, kertoi inhostaan örkkejä kohtaan Bein osoitti hänelle kääpiötä sanoen että tuossa olisi alan ammattilainen. Aldamir, meni kääpiön luo ja haltiat jäivät juttelemaan keskenään.

Illan myötä Eiookin suvaitsi tulla laivasta pois viettämään iltaa. Hänen oli pitänyt avustaa kapteenia Hirgondin ruumin poistoimittamisessa, eikä kapteeni ollut uskaltanut jättää Eioota laivaan siksi aikaa kun hän kävisi hakemassa Satamapäälliköltä vartiomiehiä. Eioo ilmestyi Merituuleen yhdessä tuon oudon siniseen ja valkeaan pukeutuneen miehen kanssa. Eioo saapuikin ryhmän pöytään ja esitteli miehen: Aicanáro oli hänen nimensä, ja hän oli Eioon lapsuudenajan vanha tuttu. Muu ryhmä esitteli itsensä hänelle ja kyseli jotain pientä.

Hyvin nopeasti Eioo ilmoitti menevänsä nukkumaan. Hän kävi varaamassa huoneen kahdelle hengelle ja palasi kertomaan Aicanárolle huoneen numeron. Dimmua ja Valkokarhua ei näkynyt missään. Tästäkin huolimatta ryhmä jatkoi illan viettoa leppoisin merkein - Gandaluk sekä Aldamir, olivat liittyneet koko muuhun pöytäseurueeseen. Aina välillä Bein kävi ulkona katsomassa suttaan ja koiraansa, ja huomasi kuinka koiranpentu makasi maassa korvat luimussa katsellen pelokkaasti Arphenia. Bein päättelikin ihan oikein, että Arphen oli taas joutunut opettamaan hieman kuria pennulle.

"Ei me haluta lähteä. 500 kultarahaa? Oikeastaan me ollaan jo menossa!"

Illanvieton keskeytti ryhmä osalta Daelhaelin, joka ryntäsi sisään punainen hohde ympärillään. Hän näytti etsivän jotain, ja näki Beinin. Hän suorastaan juoksi tämän luo ja vaati saada tietää missä kapteeni mahtoi olla. Eipä ryhmällä ollut aavistustakaan, miten niin? Hetken rauhoiteltuaan tyttöä Hälläväli selitti että hänen identtinen kaksoissisarensa oli kidnapattu! Herufaran piti olla häntä vastassa, mutta ketään ei näkynyt missään. Ilmeisesti oli käynyt niin, että Herufara oli tullut satamaan liian myöhään, ja Hälläväli oli jo ennättänyt poistua laivasta.

Satamamestari oli kuulemma nähnyt, kuinka kaksi rumaa, lyhytkokoista mutta rotevaa miestä oli tarttunut tyttöä kiinni käsistä (ja Satamamestari olisi voinut vaikka vannoa että sama tyttö oli nyt hänen edessään kyselemässä mitä hänelle itselleen tapahtui jokunen tovi sitten) ja laivasta oli juossut kolmaskin mies heidän peräänsä. Kuvauksen perusteella Hälläväli oli tunnistanut miehen Henefuiniksi. Kaikki neljä olivat nousseet pieneen veneeseen, joka lähti satamasta hämmästyttävällä nopeudella. Satamamestarin mukaan niin pienen veneen ei pitäisi liikkua niin nopeasti, ainakaan tuollaisella kelillä.

Tämän pienen tarinan jälkeen Nardhol tokaisi välinpitämättömästi, että eikös tällainen asia kuuluisi paikallisille viranomaisille? Hälläväli suorastaan suuttui tästä ja haukkui Nardholin lyttyyn. Muu ryhmä ei onnistunut pidättelemään nauruaan. Nardholkin alkoi jo suuttua, mutta Hälläväli mainitsi sopivaan rakoon 500 kultarahan palkkion niille, jotka tuovat hänen siskonsa takaisin. Kuin taikaiskusta Nardholin käytös muuttui kohteliaaksi ja hän lupasi ryhmineen tehdä kaikkensa saadakseen siskokset yhteen mahdollisimman pian!

Ensimmäiseksi Aicanáro kävi herättämssä Eioon ja sen jälkeen suunnattiin kohti Satamamestaria tiedustelemaan hieman lisää tapahtumista. Hän toisti saman mitä oli kertonut Hällävälille. Nardhol alkoi ylimieliseen sävyynsä tiukata mahdollisia laivoja, miehistöä ja kaikkea muuta. Satamamestari selitti tiukasti, että koko satamassa oli tasan kolme sellaista laivaa, joilla ryhmä pääsisi turvallisesti liikkelle. Niistä kaksi oli menossa väärään suuntaan (kaapparit lähtivät pohjoiseen, kaksi laivaa itään), mutta kolmannen laivan piti lähteä takaisin pohjoiseen huomisaamuna. Laiva sattui olemaan sama kuin millä ryhmä oli Lestiin tullutkin. Kun häneltä tiedusteltiin kapteenin sijaintia, hän ehdotti ensin Merituulta ja sen jälkeen Kuollutta Lokkia.

Jälkimmäisestä kapteeni löytyikin, ilmiselvästi hyvään humalaan päässeenä. Ainakin hän nauroi ja huusi kovaan ääneen ja läiski tovereitaan olkapäille. Nähdessään ryhmän hän melusi kovasti saadakseen nämä liittymään seuraansa. Hälläväli ilmoitti haluavansa jäädä kapakan ulkopuolelle, sillä häntä ei mokoma räkälä kiinnostanut pätkääkään. Ryhmä selitti asiansa kapteenille, joka ei olisi halunnut ei sitten millään lähteä kesken kaiken yhtään mihinkään. Miehistökään ei siitä tykkäisi. Nardhol toimi puhemiehenä ja mainitsi jotain Dorwinionin Prinsessasta ja mahdollisista korvauksista, ja johan kapteeniin tuli liikettä. Hän lupasi, että kolmen tunnin päästä lähdetään. Ryhmä epäili suuresti, mutta kapteeni vakuutti tuntevansa miehensä paremmin kuin kukaan muu.

Kapteeni jäi Lokkiin tyhjentämään tuoppiaan ja kertomaan juttuaan loppuun. Muu ryhmä katsoi hetken hänen menoaan ja poistui vaitonaisina paikalta. Kolmen tunnin kuluttuahan se nähtäisiin, olisi laiva valmiina purjehtimaan. Siksi ajaksi Eioo halusi painua unten maille, ja kääpiö ennätti juomaan itsensä sopivaan kuntoon että uskalsi taas mennä veden äärelle.

Jatkuu seuraavassa osassa


Omia muistikuviaan vapaasti mukaellen GM Mikko Kakkonen.